Nowości

Jury Stypendium PRAKTYKA 2017 wybrało najlepszy projekt

10 października 2017 roku w siedzibie Fundacji im. Stefana Kuryłowicza finaliści Stypendium PRAKTYKA 2017 zaprezentowali swoje projekty. Wybór zwycięzcy nie był prosty – jakość prezentacji stała na bardzo wysokim poziomie, wszyscy finaliści przygotowali przemyślane i architektonicznie istotne propozycje. Ostatecznie decyzją Jury, które obradowało w składzie: arch. Przemo Łukasik, arch. Dorota Szlachcic, arch. Agnieszka Szultk, arch. Aleksandra Wasilkowska oraz Mieczysław Godzisz:

Stypendium PRAKTYKA 2017 otrzymują
Ewelina Wiciak i Barbara Romańska
za projekt „Parawanowiec”

Laureatkom serdecznie gratulujemy zwycięstwa!
Wszystkim finalistom życzymy wytrwałości w dążeniu do celów i mamy nadzieję, że doczekamy się realizacji wszystkich finałowych zgłoszeń.

Serdecznie gratulujemy!

Jury Konkursu TEORIA 2017 wybrało najlepszy projekt

Jury Konkursu TEORIA 2017 pod przewodnictwem Ewy P. Porębskiej w składzie: Grzegorz Piątek, Jacek Purchla, Bogna Świątkowska i Marta Urbańska w dniu 02 października 2017 r. spotkało się, aby ocenić nadesłane prace. Po długich obradach Jury zdecydowało, że Laureatką piątej edycji Konkursu TEORIA zostanie:
KINGA ZEMŁA autorka pracy

ARCHITEKTURA NATURALNA (T_2017_6943)

Jury przyznało również jedno wyróżnienie honorowe dla:
PATRYCJI OCHMAN autorki pracy
SERCE ARCHITEKTA (T_2017_6988)

Serdecznie gratulujemy!

Finaliści Stypendium PRAKTYKA 2017

Prezentujemy finałowe projekty Stypendium PRAKTYKA 2017. Finał stypendium odbędzie się w pierwszej połowie października w Warszawie.

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – Parawanowiec (P_2017_6865)
pobierz pracę

Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – Nad Balatonem (P_2017_6840)
pobierz pracę

Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – Most dla mostu (P_2017_6923)
pobierz pracę

Zwycięski projekt poznamy 11 października 2017 r.!

Komunikat Jury Stypendium Praktyka 2017

Jury Stypendium Praktyka ogłasza trzech finalistów!

31 lipca zakończyła się rekrutacja do Stypendium Praktyka organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza. Jury w składzie arch. Ewa Kuryłowicz, arch. Przemo Łukasik, arch. Dorota Szlachcic, arch. Agnieszka Szultk, arch. Jakub Wacławek, arch. Aleksandra Wasilkowska oraz Mieczysław Godzisz wybrało trzy najlepiej rokujące projekty:

FINALIŚCI STYPENDIUM PRKAKTYKA 2017

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – Parawanowiec (P_2017_6865)
Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – Nad Balatonem (P_2017_6840)
Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – Most dla mostu (P_2017_6923)

Wybór trzech finalistów okazał się trudnym zadaniem ze względu na różnorodność nadesłanych prac. Jury oceniało zgłoszenia według kryteriów:

1. jakość i oryginalność projektu (35%)
  2. umiejętność identyfikacji problemu (15%)
  3. odpowiedź na postawiony problem (20%)
  4. funkcja miastotwórcza / społeczna (20%)
  5. wykonalność/ potencjał znalezienia partnerów/ sponsorów (10%)

„Ostateczny wybór finalistów był tym trudniejszy, że w wielu przypadkach stopień opracowania projektów i opisów był niewspółmierny” – komentuje przewodniczący Jury Przemo Łukasik.

UZASADNIENIE

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – Parawanowiec

Jedna z najbardziej twórczych prac, wręcz poetycka. Pomysł pokonania „kultury” grajdołów i parawanów na plaży.
Projekt prowokacyjny z gatunku eksperymentalnych, bardzo dynamiczny, żyjący, wymuszający „koizolację” użytkowników plaży. Posiadający bardzo duże pole do modyfikacji oraz wykorzystujący ekologiczne rozwiązanie. Ale przede wszystkim zmuszający do refleksji oraz podjęcia dialogu nad stanem i sposobem „zagospodarowania przestrzennego” polskich plaż.

Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – Nad Balatonem

Projekt nawiązujący w romantyczny sposób do historii przedstawionego miejsca. Jest próbą wskrzeszenia go. Praca o charakterze miastotwórczym o dużym zasięgu, dający impuls mieszkańcom do wyjścia z przysłowiowych czterech kątów i poznania drugiego człowieka / sąsiada. Praca poniekąd poruszająca temat „architektura kontra natura” i zmuszająca do dyskusji jak bardzo można ingerować w teren. Projekt dobrze realizuje założenia design thinking – zauważ miejsce, zdiagnozuj jego potrzeby i wypisz jego wartość.

Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – Most dla mostu

Jedyna i bardzo ciekawa propozycja urbanistyczna, poniekąd utopijna ze względu na skalę, przeprowadzona z rozmachem. Dobrze zdiagnozowany problem ogromnych przestrzeni do zagospodarowania pod infrastrukturą. Jest próbą przywrócenia miejsc zapomnianych do organizmu miasta i nadaniu im nowego znaczenia/funkcji. Największym potencjałem tego projektu może być kompleksowe rozwiązanie dla tych bardzo trudnych i nieprzyjaznych człowiekowi miejsc, które będzie można stosować na skalę globalną.

Ogłoszenie finalistów Stypendium PRAKTYKA

Organizator  Fundacja im. Stefana Kuryłowicza wraz z Jury, uprzejmie informuje, iż w związku z ilością nadesłanych prac, termin ogłoszenia finalistów Stypendium PRAKTYKA ulega przesunięciu.

Finaliści i prace I etapu Konkursu zostaną podani do publicznej wiadomości w dniu 6 września 2017 roku. O decyzji Jury poinformujemy wszystkich uczestników drogą e-mailową lub telefoniczną. Wyniki pojawią się również na stronie internetowej.