Nowości

Wykład Odile Decq w Centrum Konferencyjnym POLIN!

Gościem czwartego wykładu z cyklu „Od wizji do projektu” organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza będzie Odile Decq, nazywana „punk rockową architektką”. Wykład odbędzie się 23 marca 2018 roku,  tym razem w Centrum Konferencyjnym POLIN.

W swoich czarnych strojach, mocnym makijażu i tapirowanej, kruczoczarnej fryzurze mogłaby z powodzeniem odnaleźć się na scenie muzycznej obok The Cure lub Alice’a Coopera. Zamiast gitary Odile Decq wybrała jednak deskę kreślarską, trochę na przekór ojcu, który mówił, że „architektura to męski zawód”. Jej dorobek zawodowy oraz zdobyte nagrody udowadniają, że dokonała właściwego wyboru, choć muzykę wciąż zalicza do swoich głównych źródeł inspiracji.

Jury Stypendium PRAKTYKA 2017 wybrało najlepszy projekt

10 października 2017 roku w siedzibie Fundacji im. Stefana Kuryłowicza finaliści Stypendium PRAKTYKA 2017 zaprezentowali swoje projekty. Wybór zwycięzcy nie był prosty – jakość prezentacji stała na bardzo wysokim poziomie, wszyscy finaliści przygotowali przemyślane i architektonicznie istotne propozycje. Ostatecznie decyzją Jury, które obradowało w składzie: arch. Przemo Łukasik, arch. Dorota Szlachcic, arch. Agnieszka Szultk, arch. Aleksandra Wasilkowska oraz Mieczysław Godzisz:

Stypendium PRAKTYKA 2017 otrzymują
Ewelina Wiciak i Barbara Romańska
za projekt „Parawanowiec”

Laureatkom serdecznie gratulujemy zwycięstwa!
Wszystkim finalistom życzymy wytrwałości w dążeniu do celów i mamy nadzieję, że doczekamy się realizacji wszystkich finałowych zgłoszeń.

Serdecznie gratulujemy!

Jury Konkursu TEORIA 2017 wybrało najlepszy projekt

Jury Konkursu TEORIA 2017 pod przewodnictwem Ewy P. Porębskiej w składzie: Grzegorz Piątek, Jacek Purchla, Bogna Świątkowska i Marta Urbańska w dniu 02 października 2017 r. spotkało się, aby ocenić nadesłane prace. Po długich obradach Jury zdecydowało, że Laureatką piątej edycji Konkursu TEORIA zostanie:
KINGA ZEMŁA autorka pracy

ARCHITEKTURA NATURALNA (T_2017_6943)

Jury przyznało również jedno wyróżnienie honorowe dla:
PATRYCJI OCHMAN autorki pracy
SERCE ARCHITEKTA (T_2017_6988)

Serdecznie gratulujemy!

Finaliści Stypendium PRAKTYKA 2017

Prezentujemy finałowe projekty Stypendium PRAKTYKA 2017. Finał stypendium odbędzie się w pierwszej połowie października w Warszawie.

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – Parawanowiec (P_2017_6865)
pobierz pracę

Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – Nad Balatonem (P_2017_6840)
pobierz pracę

Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – Most dla mostu (P_2017_6923)
pobierz pracę

Zwycięski projekt poznamy 11 października 2017 r.!

Komunikat Jury Stypendium Praktyka 2017

Jury Stypendium Praktyka ogłasza trzech finalistów!

31 lipca zakończyła się rekrutacja do Stypendium Praktyka organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza. Jury w składzie arch. Ewa Kuryłowicz, arch. Przemo Łukasik, arch. Dorota Szlachcic, arch. Agnieszka Szultk, arch. Jakub Wacławek, arch. Aleksandra Wasilkowska oraz Mieczysław Godzisz wybrało trzy najlepiej rokujące projekty:

FINALIŚCI STYPENDIUM PRKAKTYKA 2017

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – Parawanowiec (P_2017_6865)
Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – Nad Balatonem (P_2017_6840)
Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – Most dla mostu (P_2017_6923)

Wybór trzech finalistów okazał się trudnym zadaniem ze względu na różnorodność nadesłanych prac. Jury oceniało zgłoszenia według kryteriów:

1. jakość i oryginalność projektu (35%)
  2. umiejętność identyfikacji problemu (15%)
  3. odpowiedź na postawiony problem (20%)
  4. funkcja miastotwórcza / społeczna (20%)
  5. wykonalność/ potencjał znalezienia partnerów/ sponsorów (10%)