Nowości

W 2018 roku nabór zgłoszeń do Konkursu TEORIA i Stypendium PRAKTYKA rusza w październiku. Ogłaszamy tegoroczny skład Jury.

W 2018 roku nabór zgłoszeń do Konkursu TEORIA i Stypendium PRAKTYKA 2018 rusza w październiku. Fundacja im. Stefana Kuryłowicza od 2012 roku wspiera odważną i odpowiedzialną twórczość architektoniczną. Szczególną formą realizacji celów Fundacji jest nagroda im. Stefana Kuryłowicza przyznawana w dwóch kategoriach – projektowej i teoretycznej.

Najlepszy esej w Konkursie TEORIA wybierze jury w składzie: Ewa P. Porębska – członkini Rady Fundacji im. Stefana Kuryłowicza, redaktor naczelna miesięcznika „Architektura-murator”, Grzegorz Piątek – architekt, krytyk i historyk architektury, Jacek Purchla – historyk sztuki i ekonomista, specjalista z zakresu dziedzictwa kulturowego i historii miast, Bogna Świątkowska – dziennikarka i promotorka kultury, Marta Urbańska – architektka, historyczka i krytyczka architektury, wykładowczyni Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej oraz nowa osoba w jury Agnieszka Jacobson-Cielecka  –  dyrektor artystyczna School of Form (kierunek wzornictwo na Uniwersytecie SWPS), kuratorka licznych wystaw designu, dziennikarka i animatorka wydarzeń promujących design.

Projekty nadesłane w ramach Stypendium PRAKTYKA ocenią: Przemo Łukasik – architekt, triathlonista, społecznik śląski, Dorota Szlachcic – architektka, laureatka Honorowej Nagrody SARP Wrocław 2015, Jakub Wacławek – architekt, członek Rady Fundacji im. Stefana Kuryłowicza i Aleksandra Wasilkowska – architektka, urbanistka, scenografka. Do składu jury dołączył Maciej Frąckowiak – socjolog, autor tekstów, kurator i inicjator działań w tych obszarach, stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego (2017).

Szczegóły programów Fundacji im. Stefana Kuryłowicza wkrótce.

Transmisja wykładu Odile Decq na żywo

Gościem czwartego wykładu z cyklu „Od wizji do projektu” organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza będzie Odile Decq. Wykład odbędzie się 23 marca 2018 roku w Centrum Konferencyjnym POLIN (ul. Anielewicza 6, Warszawa).

W związku z dużym zainteresowaniem wydarzeniem Fundacja im. Stefana Kuryłowicza postanowiła udostępnić transmisję wydarzenia w technologii live stream. Transmisję będzie można oglądać na stronie: https://www.fundacja-sk.pl/

Wykład Odile Decq w Centrum Konferencyjnym POLIN!

Gościem czwartego wykładu z cyklu „Od wizji do projektu” organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza będzie Odile Decq, nazywana „punk rockową architektką”. Wykład odbędzie się 23 marca 2018 roku,  tym razem w Centrum Konferencyjnym POLIN.

W swoich czarnych strojach, mocnym makijażu i tapirowanej, kruczoczarnej fryzurze mogłaby z powodzeniem odnaleźć się na scenie muzycznej obok The Cure lub Alice’a Coopera. Zamiast gitary Odile Decq wybrała jednak deskę kreślarską, trochę na przekór ojcu, który mówił, że „architektura to męski zawód”. Jej dorobek zawodowy oraz zdobyte nagrody udowadniają, że dokonała właściwego wyboru, choć muzykę wciąż zalicza do swoich głównych źródeł inspiracji.

Jury Stypendium PRAKTYKA 2017 wybrało najlepszy projekt

10 października 2017 roku w siedzibie Fundacji im. Stefana Kuryłowicza finaliści Stypendium PRAKTYKA 2017 zaprezentowali swoje projekty. Wybór zwycięzcy nie był prosty – jakość prezentacji stała na bardzo wysokim poziomie, wszyscy finaliści przygotowali przemyślane i architektonicznie istotne propozycje. Ostatecznie decyzją Jury, które obradowało w składzie: arch. Przemo Łukasik, arch. Dorota Szlachcic, arch. Agnieszka Szultk, arch. Aleksandra Wasilkowska oraz Mieczysław Godzisz:

Stypendium PRAKTYKA 2017 otrzymują
Ewelina Wiciak i Barbara Romańska
za projekt „Parawanowiec”

Laureatkom serdecznie gratulujemy zwycięstwa!
Wszystkim finalistom życzymy wytrwałości w dążeniu do celów i mamy nadzieję, że doczekamy się realizacji wszystkich finałowych zgłoszeń.

Serdecznie gratulujemy!