Nowości

Finaliści Stypendium PRAKTYKA 2017

Prezentujemy finałowe projekty Stypendium PRAKTYKA 2017. Finał stypendium odbędzie się w pierwszej połowie października w Warszawie.

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – Parawanowiec (P_2017_6865)
pobierz pracę

Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – Nad Balatonem (P_2017_6840)
pobierz pracę

Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – Most dla mostu (P_2017_6923)
pobierz pracę

Zwycięski projekt poznamy 11 października 2017 r.!

Komunikat Jury Stypendium Praktyka 2017

Jury Stypendium Praktyka ogłasza trzech finalistów!

31 lipca zakończyła się rekrutacja do Stypendium Praktyka organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza. Jury w składzie arch. Ewa Kuryłowicz, arch. Przemo Łukasik, arch. Dorota Szlachcic, arch. Agnieszka Szultk, arch. Jakub Wacławek, arch. Aleksandra Wasilkowska oraz Mieczysław Godzisz wybrało trzy najlepiej rokujące projekty:

FINALIŚCI STYPENDIUM PRKAKTYKA 2017

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – Parawanowiec (P_2017_6865)
Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – Nad Balatonem (P_2017_6840)
Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – Most dla mostu (P_2017_6923)

Wybór trzech finalistów okazał się trudnym zadaniem ze względu na różnorodność nadesłanych prac. Jury oceniało zgłoszenia według kryteriów:

1. jakość i oryginalność projektu (35%)
  2. umiejętność identyfikacji problemu (15%)
  3. odpowiedź na postawiony problem (20%)
  4. funkcja miastotwórcza / społeczna (20%)
  5. wykonalność/ potencjał znalezienia partnerów/ sponsorów (10%)

„Ostateczny wybór finalistów był tym trudniejszy, że w wielu przypadkach stopień opracowania projektów i opisów był niewspółmierny” – komentuje przewodniczący Jury Przemo Łukasik.

UZASADNIENIE

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – Parawanowiec

Jedna z najbardziej twórczych prac, wręcz poetycka. Pomysł pokonania „kultury” grajdołów i parawanów na plaży.
Projekt prowokacyjny z gatunku eksperymentalnych, bardzo dynamiczny, żyjący, wymuszający „koizolację” użytkowników plaży. Posiadający bardzo duże pole do modyfikacji oraz wykorzystujący ekologiczne rozwiązanie. Ale przede wszystkim zmuszający do refleksji oraz podjęcia dialogu nad stanem i sposobem „zagospodarowania przestrzennego” polskich plaż.

Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – Nad Balatonem

Projekt nawiązujący w romantyczny sposób do historii przedstawionego miejsca. Jest próbą wskrzeszenia go. Praca o charakterze miastotwórczym o dużym zasięgu, dający impuls mieszkańcom do wyjścia z przysłowiowych czterech kątów i poznania drugiego człowieka / sąsiada. Praca poniekąd poruszająca temat „architektura kontra natura” i zmuszająca do dyskusji jak bardzo można ingerować w teren. Projekt dobrze realizuje założenia design thinking – zauważ miejsce, zdiagnozuj jego potrzeby i wypisz jego wartość.

Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – Most dla mostu

Jedyna i bardzo ciekawa propozycja urbanistyczna, poniekąd utopijna ze względu na skalę, przeprowadzona z rozmachem. Dobrze zdiagnozowany problem ogromnych przestrzeni do zagospodarowania pod infrastrukturą. Jest próbą przywrócenia miejsc zapomnianych do organizmu miasta i nadaniu im nowego znaczenia/funkcji. Największym potencjałem tego projektu może być kompleksowe rozwiązanie dla tych bardzo trudnych i nieprzyjaznych człowiekowi miejsc, które będzie można stosować na skalę globalną.

Ogłoszenie finalistów Stypendium PRAKTYKA

Organizator  Fundacja im. Stefana Kuryłowicza wraz z Jury, uprzejmie informuje, iż w związku z ilością nadesłanych prac, termin ogłoszenia finalistów Stypendium PRAKTYKA ulega przesunięciu.

Finaliści i prace I etapu Konkursu zostaną podani do publicznej wiadomości w dniu 6 września 2017 roku. O decyzji Jury poinformujemy wszystkich uczestników drogą e-mailową lub telefoniczną. Wyniki pojawią się również na stronie internetowej.

Ruszył nabór zgłoszeń do Konkursu TEORIA i Stypendium PRAKTYKA 2017

Dzisiaj (24 kwietnia) o godzinie 17:00 ruszył nabór zgłoszeń do Konkursu TEORIA i Stypendium PRAKTYKA 2017. Do obu programów zgłaszać się można indywidualnie lub w dwuosobowych zespołach. Zarówno Konkurs TEORIA jak i Stypendium PRAKTYKA adresowane są do architektów, w przypadku zespołów druga osoba może reprezentować dowolną dziedzinę. Zgłoszenia nadesłane do konkursu są anonimowe, ich autorzy zostaną przedstawieni po werdykcie Jury.

Z nadesłanych propozycji Fundacja im. Stefana Kuryłowicza wybierze najciekawszy tekst teoretyczny dotyczący relacji architektury i kultury oraz najlepszy architektoniczny pomysł na poprawę jakości przestrzeni publicznej.

Zgłoszenia można przesyłać do 31 lipca 2017 roku przez proste formularze w zakładce PROGRAMY.

Wykładem Jette Hopp z pracowni Snøhetta zakończono Konkurs TEORIA i Stypendium PRAKTYKA 2016

27 marca w Warszawie odbył się wykład Jette Hopp z norweskiego biura Snøhetta. Project Director jednej z najbardziej rozpoznawalnych pracowni architektonicznych na świecie wystąpiła w stolicy na zaproszenie Fundacji im. Stefana Kuryłowicza. Wstęp na wykład był otwarty i bezpłatny, wzięło w nim udział 600 gości z całej Polski, ponad 700 osób oglądało wystąpienie Jette Hopp dzięki transmisji online na stronie Fundacji.

Wykład z cyklu „Od wizji do projektu” co roku oficjalnie kończy dwa główne programy Fundacji im. Stefana Kuryłowicza, adresowane do młodych architektów: Konkurs TEORIA i Stypendium PRAKTYKA. Do wygłoszenia wykładu zapraszane są gwiazdy architektury i przedstawiciele najważniejszych pracowni architektonicznych z całego świata. Przed wykładem wręczane są główne nagrody obu programów Fundacji, a ich laureaci prezentują publiczności efekty swoich prac.

24 kwietnia na stronie oraz profilu facebookowym Fundacji ogłoszony zostanie nabór projektów do tegorocznych edycji Konkursu TEORIA i Stypendium PRAKTYKA. W edycji 2017 zgłoszone prace oceniać będą: Konkurs TEORIA – Grzegorz Piątek, Ewa P. Porębska, Jacek Purchla, Filip Springer, Bogna Świątkowska, Marta Urbańska; Stypendium PRAKTYKA – Mieczysław Godzisz, Ewa Kuryłowicz, Przemo Łukasik, Dorota Szlachcic, Agnieszka Szultk, Jakub Wacławek, Aleksandra Wasilkowska.