Nowości

Transmisja wykładu Odile Decq na żywo

Gościem czwartego wykładu z cyklu „Od wizji do projektu” organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza będzie Odile Decq. Wykład odbędzie się 23 marca 2018 roku w Centrum Konferencyjnym POLIN (ul. Anielewicza 6, Warszawa).

W związku z dużym zainteresowaniem wydarzeniem Fundacja im. Stefana Kuryłowicza postanowiła udostępnić transmisję wydarzenia w technologii live stream. Transmisję będzie można oglądać na stronie: https://www.fundacja-sk.pl/

Wykład Odile Decq w Centrum Konferencyjnym POLIN!

Gościem czwartego wykładu z cyklu „Od wizji do projektu” organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza będzie Odile Decq, nazywana „punk rockową architektką”. Wykład odbędzie się 23 marca 2018 roku,  tym razem w Centrum Konferencyjnym POLIN.

W swoich czarnych strojach, mocnym makijażu i tapirowanej, kruczoczarnej fryzurze mogłaby z powodzeniem odnaleźć się na scenie muzycznej obok The Cure lub Alice’a Coopera. Zamiast gitary Odile Decq wybrała jednak deskę kreślarską, trochę na przekór ojcu, który mówił, że „architektura to męski zawód”. Jej dorobek zawodowy oraz zdobyte nagrody udowadniają, że dokonała właściwego wyboru, choć muzykę wciąż zalicza do swoich głównych źródeł inspiracji.

Jury Stypendium PRAKTYKA 2017 wybrało najlepszy projekt

10 października 2017 roku w siedzibie Fundacji im. Stefana Kuryłowicza finaliści Stypendium PRAKTYKA 2017 zaprezentowali swoje projekty. Wybór zwycięzcy nie był prosty – jakość prezentacji stała na bardzo wysokim poziomie, wszyscy finaliści przygotowali przemyślane i architektonicznie istotne propozycje. Ostatecznie decyzją Jury, które obradowało w składzie: arch. Przemo Łukasik, arch. Dorota Szlachcic, arch. Agnieszka Szultk, arch. Aleksandra Wasilkowska oraz Mieczysław Godzisz:

Stypendium PRAKTYKA 2017 otrzymują
Ewelina Wiciak i Barbara Romańska
za projekt „Parawanowiec”

Laureatkom serdecznie gratulujemy zwycięstwa!
Wszystkim finalistom życzymy wytrwałości w dążeniu do celów i mamy nadzieję, że doczekamy się realizacji wszystkich finałowych zgłoszeń.

Serdecznie gratulujemy!

Jury Konkursu TEORIA 2017 wybrało najlepszy projekt

Jury Konkursu TEORIA 2017 pod przewodnictwem Ewy P. Porębskiej w składzie: Grzegorz Piątek, Jacek Purchla, Bogna Świątkowska i Marta Urbańska w dniu 02 października 2017 r. spotkało się, aby ocenić nadesłane prace. Po długich obradach Jury zdecydowało, że Laureatką piątej edycji Konkursu TEORIA zostanie:
KINGA ZEMŁA autorka pracy

ARCHITEKTURA NATURALNA (T_2017_6943)

Jury przyznało również jedno wyróżnienie honorowe dla:
PATRYCJI OCHMAN autorki pracy
SERCE ARCHITEKTA (T_2017_6988)