Wykładem Jette Hopp z pracowni Snøhetta zakończono Konkurs TEORIA i Stypendium PRAKTYKA 2016

27 marca w Warszawie odbył się wykład Jette Hopp z norweskiego biura Snøhetta. Project Director jednej z najbardziej rozpoznawalnych pracowni architektonicznych na świecie wystąpiła w stolicy na zaproszenie Fundacji im. Stefana Kuryłowicza. Wstęp na wykład był otwarty i bezpłatny, wzięło w nim udział 600 gości z całej Polski, ponad 700 osób oglądało wystąpienie Jette Hopp dzięki transmisji online na stronie Fundacji.

Wykład z cyklu „Od wizji do projektu” co roku oficjalnie kończy dwa główne programy Fundacji im. Stefana Kuryłowicza, adresowane do młodych architektów: Konkurs TEORIA i Stypendium PRAKTYKA. Do wygłoszenia wykładu zapraszane są gwiazdy architektury i przedstawiciele najważniejszych pracowni architektonicznych z całego świata. Przed wykładem wręczane są główne nagrody obu programów Fundacji, a ich laureaci prezentują publiczności efekty swoich prac.

24 kwietnia na stronie oraz profilu facebookowym Fundacji ogłoszony zostanie nabór projektów do tegorocznych edycji Konkursu TEORIA i Stypendium PRAKTYKA. W edycji 2017 zgłoszone prace oceniać będą: Konkurs TEORIA – Grzegorz Piątek, Ewa P. Porębska, Jacek Purchla, Filip Springer, Bogna Świątkowska, Marta Urbańska; Stypendium PRAKTYKA – Mieczysław Godzisz, Ewa Kuryłowicz, Przemo Łukasik, Dorota Szlachcic, Agnieszka Szultk, Jakub Wacławek, Aleksandra Wasilkowska.