Transmisja wykładu Odile Decq na żywo

Gościem czwartego wykładu z cyklu „Od wizji do projektu” organizowanego przez Fundację im. Stefana Kuryłowicza będzie Odile Decq. Wykład odbędzie się 23 marca 2018 roku w Centrum Konferencyjnym POLIN (ul. Anielewicza 6, Warszawa).

W związku z dużym zainteresowaniem wydarzeniem Fundacja im. Stefana Kuryłowicza postanowiła udostępnić transmisję wydarzenia w technologii live stream. Transmisję będzie można oglądać na stronie: https://www.fundacja-sk.pl/

Odile Decq na swoim koncie ma między innymi Złotego Lwa Międzynarodowego Biennale Architektury w Wenecji z 1996 roku za scenografię Pawilonu Francuskiego. W samych dwóch ostatnich latach do listy prestiżowych wyróżnień dodała Jane Drew Prize (2016), przyznawaną za innowacyjność i nowatorskie podejście do architektury, czy przyznawaną przez Architizer A+ Award za wybitne osiągnięcia w dziedzinie (2017). W 2017 roku znalazła się na liście 50. najbardziej wpływowych Francuzów  według magazynu Vanity Fair.

Projektuje przede wszystkim muzea i budynki użyteczności publicznej, w zawodzie architekta najważniejsza jest dla niej odpowiedzialność i misja. Do najważniejszych realizacji w ostatnich latach zalicza: Le Cargo w Paryżu (2016), La Résidence Saint-Ange w Seyssins (2015), Fangshan Tangshan National Geopark Museum w Nanjing (2015), GL Events Headquarters w Lyonie (2014), FRAC Bretagne w Rennes (2016), Phantom: Opéra Garnier’s restaurant w Paryżu (2011) czy głośne MACRO Contemporary Art Museum w Rzymie (2010).

Wykładowi towarzyszyć będzie prezentacja prac nagrodzonych w programach Fundacji: Konkursie TEORIA i Stypendium PRAKTYKA. Konkurs TEORIA 2017 wygrała arch. Kinga Zemła pracą „Architektura naturalna”. Stypendium PRAKTYKA 2017 otrzymały inż. arch. Ewelina Wiciak i inż. arch. Barbara Romańska za projekt zatytułowany „Parawanowiec”.

Fundacja im. Stefana Kuryłowicza inicjuje działania popularyzujące zawód architekta oraz upowszechniania zasady ładu architektoniczno-urbanistycznego w przestrzeni publicznej. Wspiera też przedsięwzięcia wspomagające rozwój społeczności lokalnych oraz innych instytucji działających na rzecz dobra publicznego, w tym na rzecz ochrony i konserwacji zabytków.

Wykład z cyklu „Od wizji do projektu”:

​„Architekture Thinking” Odile Decq
oraz prezentacja prac laureatek konkursu TEORIA i stypendium PRAKTYKA
23.03.2018 r. (piątek), godz. 18:00

Transmisja na żywo na stronie Fundacji:

wykład w języku angielskim

ORGANIZATOR